【5/14】Prof. M.D.E.Forbes 講演会(東北大多元研)

2018.05.02 イベント

今回来日を機に御来仙・御来学頂くアメリカ光化学会会長 Prof. Malcolm D. E. Forbes ( Director, Center for Photochemical Sciences and Department of Chemistry, Bowling Green State University)による講演会を下記の要領で開催致します。みなさまご多用中、申し訳御座いませんが、学生さんなどもお誘い合わせの上、多数のご参加を御願い致します。会場でお会いできること、楽しみにしております。

日時:2018年 5月14日(月)16時~17時30分
場所:東北大学多元物質科学研究所 東1号館3F 307会議室
   (旧称:反応研棟1号館)

主催:東北大学多元物質科学研究所・有機・生命科学研究部門
共催:物質デバイス領域共同研究拠点、ダイナミックアライアンス、 他

講演題目:Photons, Radicals, Bubbles and Beer: Using Photochemistry and Electron Paramagnetic Resonance Spectroscopy to Understand the Universe
講演者:Prof. Malcolm D. E. Forbes
(Director, Center for Photochemical Sciences and Department of Chemistry, Bowling Green State University, Bowling Green, Ohio, USA)

講演要旨:Our laboratory has a long-standing interest in the structure, reactivity, and dynamics of free radicals in both homogeneous and heterogeneous media. In this lecture, the basic tenets of steady-state and time-resolved (CW) electron paramagnetic resonance spectroscopy (SSEPR and TREPR) are explained, and their use in understanding the physical and chemical behavior of free radicals is outlined.Examples to be presented include the use of stable nitroxide spin probes to investigate the drying and curing of architectural coatings, and to probe the physical properties structured (non-Newtonian) fluids at the molecular level. Chemical reactivity involving free radicals can be studied directly using TREPR, for example in the study of the mechanism for the lightstruck flavor (so-called “skunking”) of beer. Reactivity can also be investigated using spin trapping techniques. Two different trapping methods will be presented: nitrones can be used to confirm the mechanism of action ofbiocompatible polymer initiators, and the reaction of hindered amines with singlet oxygen can be used to quantify the kinetics and topology of such reactions in confined media.Finally, two applications of EPR spectroscopy to study molecular dynamics are presented: modulation of the exchange interaction in two Cu-Cu porphyrin dimers, and long-range radical-triplet state pair interactions in acrylic polymers in liquid solution. The role of molecular motion (rotational and translational) in confined spin-correlated radical pairs will also be explained.

問合先:
東北大学多元物質科学研究所 教授 和田健彦
TEL: 022-217-5608;FAX: 022-217-5609
E-Mail :hiko[at]tohoku.ac.jp